Rusi novú atómovú elektráreň Slovensku nedostavajú

05.03.2014 Bratislava

Bratislava 5. marca (TASR) - Záujem Slovenska pokračovať v dostavbe novej atómovej elektrárne pri Jaslovských Bohuniciach je nejasný. Do projektu mala vstúpiť ruská spoločnosť Rosatom, s ktorou ale Ministerstvo hospodárstva SR rokovania ukončilo. Informoval o tom dnes internetový server aktuálne.sk.

Český energetický gigant ČEZ chcel z projektu dostavby atómovej elektrárne vycúvať. Podiel mala prebrať ruská spoločnosť Rosatom. "Keď sme sa o dostavbu nového jadra zaujímali v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom, rezort hospodárstva oznámil koniec rokovaní s ruskými partnermi," uviedol internetový server.

"Spoločnosti JAVYS a Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) rokovania so spoločnosťou Rosatom v súvislosti s účasťou v projekte budovania nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach koncom roku 2013 ukončili," potvrdil pre aktualne.sk hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Vzhľadom na to, že spolupráca bola ukončená ešte pred vyhrotenou situáciou na Ukrajine, za odstúpením ruského partnera stojí podľa neoficiálnych informácií neúspešné rokovanie oboch strán ešte v minulom roku.

K ďalším krokom dostavby sa bližšie nechce vyjadrovať ani spoločnosť JESS. Hovorkyňa Ivana Tomovičová iba rovnako ako ministerstvo hospodárstva potvrdila ukončenie spolupráce s Rusmi bez ďalších vysvetlení.
 

Vyberte región